Uutinen

Paikallistuntemus ratkaisee Vietnamin vesiprojekteissa

Econet tekee työtä Vietnamin kaupunkien vesihuollon kehittämiseksi.

Liiketoimintajohtaja Mika Kärkkäinen palasi juuri Vietnamista, jossa hän vieraili Econetin aiemmissa kohteissa ja tapasi potentiaalisten hankkeiden edustajia. Maassa ollaan avoimia uudelle, mutta kaupankäynti vaatii vankkaa paikallistuntemusta.

– Matka oli kokonaisuudessaan erittäin onnistunut. Vietnamilaiset ovat dynaamisia ja katsovat rohkeasti eteenpäin, minkä ansiosta Vietnam on äärimmäisen kehittyvä ja vastaanottavainen maa, Kärkkäinen kertoo.

Kun Vietnam alkoi avautua markkinataloudelle, myös vesi-infrastruktuuria alettiin kohentaa. Maassa on 700 suurempaa kaupunkikeskusta, joihin on viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana rakennettu kiireesti vesihuoltoa ja viemäreitä pitkälti kansainvälisen rahoituksen turvin. Työnsarkaa kuitenkin vielä riittää.

Anders Nyman (vas.) ja Mika Kärkkäinen

Kysyntää Suomi-osaamiselle

Econetilla on pitkä historia vesialan projekteista Vietnamissa. Yhtiö on vuodesta 2002 ollut mukana lukuisissa vesihuolto- sekä viemäröinti- ja jätevedenpuhdistushankkeissa niin suurissa kuin pienissä kaupungeissa. Hankkeissa on viety maahan uutta teknologiaa ja annettu koulutusta, minkä turvin on otettu pitkiä harppauksia eteenpäin.

Maaliskuussa 2023 viidessä kaupungissa vierailleen ja Econetin aiempia sekä potentiaalisia asiakkaita tavanneen Kärkkäisen mukaan markkinoilla on tilausta osaajalle, joilla on vahva paikallistuntemus ja leveät hartiat ottaakseen kokonaisvastuun toteutuksesta.

Kärkkäinen vieraili muun muassa Dien Bien Phussa, joka on kaupunki Luoteis-Vietnamissa Laosin ja Kiinan rajan lähellä. Kuten paikallisen jätevedenpuhdistamon porttiin kiinnitetystä kilvestä käy ilmi, Econet vastasi pääurakoitsijana loppuvuodesta 2019 käyttöönotetun laitoksen suunnittelusta ja toteutuksesta. Lisäksi Kärkkäinen kartoitti matkallaan potentiaalisia hankkeita, kuten maailman mittakaavassakin erittäin modernin sairaalan jätevedenpuhdistamoa.

Lue lisää: Econet vastasi Dien Bien Phun kaupungin viemäröinnin sekä jäteveden keräys- ja käsittelyjärjestelmän suunnittelusta ja toteutuksesta.

Vietnam on houkutteleva markkina

Lähes 100 miljoonan asukkaan Vietnam on yksi maailman nopeimmin kasvavista talouksista, ja maa onkin noussut Suomen suurimmaksi kauppakumppaniksi Kaakkois-Aasiassa. EU-Vietnam-vapaakauppasopimus (EVFTA) astui voimaan vuonna 2020, mikä tarjoaa mahdollisuuksia suomalaisyrityksille. Liiketoimintaympäristössä luoviminen edellyttää kuitenkin vankkaa paikallistuntemusta.  

– Pitkäjänteisyys sekä luotettava paikallinen yhteistyökumppani tai pitkäaikainen oma läsnäolo on välttämätöntä Vietnamin markkinoilla. Econetille on karttunut onnistuneiden hankkeiden myötä hyvä maine, ja meillä on hyvät kontaktit sekä vahva tukiverkosto tulevaisuuden projekteja silmällä pitäen, Kärkkäinen sanoo.

Econetin paikallisedustajina Vietnamissa toimivat Ms. Tra My ja Anders Nyman. Lisäksi Business Finlandin edustus Ho Chi Minh Cityssä tarjoaa neuvontapalveluja ja tukea paikallisten verkostojen ja konsulttien löytämisessä. Myös Suomen suurlähetystöllä Hanoissa on merkittävä rooli.

Econetin kohteita Vietnamissa

<< Takaisin ajankohtaisiin uutisiin

 

Ota yhteyttä

Mika Kärkkäinen
Liiketoimintajohtaja